Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Säkrare digitalt privatliv

Det finns många olika typer av digitala hot. Aktörer kan stjäla din information, dina pengar eller på andra sätt hota dig. Att vara säkerhetsmedveten när du använder digitala produkter och tjänster är ett enkelt sätt att skydda dig online. Nationellt cybersäkerhetscenter har tagit fram rekommendationer för hur du kan skydda dig och dina enheter online.

  • Uppdatera
    Se till att regelbundet uppdatera dina enheter för att försvåra för angripare att komma åt data. Detta gäller enheter såsom mobiltelefoner, appar och program. Genom att alltid ha den senaste uppdaterade programvaran stärker du ditt skydd. Detta då upptäckta felaktigheter och svagheter åtgärdas från tillverkaren.

  • Säker identifiering och lösenordshantering
    Att skapa ett säkert lösenord som är lätt att komma ihåg kan vara svårt. Många personer använder sig av samma lösenord till flera tjänster som är lätta att komma ihåg. Det innebär också att det är lätt för en angripare att gissa sig till ditt lösenord. Ett tips för att förenkla hanteringen av dina lösenord är att skaffa sig en lösenordshanterare. Där kan du på ett säkert sätt spara dina lösenord. Använd gärna två-stegs autentisering på de tjänster som erbjuder det. Särskilt till din privata epostadress är det viktigt att ha ett säkert lösenord med två-stegsverifiering. Den privata eposten är ofta ett enkelt sätt att komma åt dina övriga konton genom att lösenordsåterställning.

  • Säkerhetskopiera
    Genom att säkerhetskopiera den information du vill skydda, såsom bilder eller andra viktiga dokument gör att du lätt kan återskapa informationen om du skulle drabbas av till exempel skadlig kod, eller om du av något annat skäl inte kan använda din enhet. Många tjänster och tillverkare erbjuder automatisk säkerhetskopiering, på detta sätt görs säkerhetskopieringen regelbundet. Om du vill vara extra säker på att kunna återskapa din information finns flera tjänster där du kan säkerhetskopiera din enhet. Om du använder en extern tjänst, var noga med att använda dig av ett säkert inloggninssätt likt det som beskrivs ovan.

  • Bilagor och länkar
    Olika former av nätfiske, även kallat phising, är en mycket vanlig metod som bedragare använder sig av. Det innebär att du blir lurad till att använda en falsk inlogggninssida där dina dina uppgifter stjäls. Var försiktig med att trycka på länkar och bilder som skickas till din epostadress, särskilt om det är en avsändare du inte känner till. Om du blir uppmanad att logga in på en tjänst, gör det istället genom att ange adressen i din webbläsare. Bifogade länkar och bilder kan även innehålla skadlig kod som kan smitta din enhet eller låsa din information.

  • Surfa inte oskyddat
    Använd och aktivera den inbyggda säkerhet som finns i din enhet som t.ex. anti-virus- och brandväggsfunktioner. Minimera användning av publika wifi-nätverk, då dessa enkelt kan avlyssnas. Använd hellre ditt hemmanätverk eller din mobiloperatörs nätverk.

  • Skydda din enhet
    Att inte dela med sig av sin pinkod eller ditt lösenord kan verka självklart för att skydda din enhet mot intrång, men det finns många andra sätt för att komma åt din information. Publika laddare eller okända usb-minnen är två exempel på sätt att komma åt din information. Ha därför alltid för vana att använda din egen laddare alternativt att endast använda dig av produkter från någon du litar på. Säkertställ att du inte lämnar din telefon eller dator obevakad och lås alltid enheten när du inte använder den.

  • Sociala media
    Sociala media kan användas för att kartlägga dig, din familj och dina vänner. Var därför noga med vilken information du delar med dig. Använd gärna de inbyggda funktioner som finns för att begränsa informationen om dig. Informationen och bilder kan också använads till att skapa falska profiler i ditt namn. Det är också viktigt att du är vaksam med du kommunicerar med. Detta då kommunikation genom sociala medier kan vara ett sätt att kringgå filter för phising. Var försiktig med vilka länkar du trycker på i meddelanden på sociala medier.

  • Skydda din kommunikation
    De flesta digitala kommunikationstjänster använder sig av tjänster och system som agerar mellanhänder för att skicka din information. Dessa mellanhänder kan kartlägga, ändra och avlyssna din information. Var därför vaksam med vad du skickar och skriver genom t.e.x sociala medier. För att säkerställa att dina meddelanden är säkra, använd dig av krypterade meddelandeappar (med end-to-endkryptering). På detta sätt kan endast avsändare och mottagare se informationen som skickas.

  • Smarta enheter i hemmet
    Många använder sig av olika smarta produkter i hemmet, det kan vara högtalare, digitala assistenter och andra hjälpmedel med kamera och mikrofon. Tänk på att dessa enheter kan uttnytjas av aktörer som vill dig illa. Se varje enhet som en egen liten dator. Det innebär att mjukvara behöver uppdateras på samma sätt som tidigare beskrivit. Var nog med att byta ut de standardiserade lösenorden som följer med produkten. Om du arbetar hemma, tänk på att flytta de smarta enheterna från din arbetsplats, då de kan avlyssna ditt arbete.

Läs mer om hur du kan skydda ditt digitala liv hos Nationellt cybesäkerhetsenheter Länk till annan webbplats.

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster