Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Civilt försvar

Det civila försvaret består av myndigheter, kommuner, regioner, företag och privatpersoner. Syftet med det civila försvaret är att stärka samhällets motståndskraft.

Grunden till det civila försvaret handlar om samhällets motståndskraft. Hela samhället ska fungera, även i tider av krig eller krigsfara. Håbo kommun är en del av det civila försvaret. Där en av kommunens viktigaste uppgifter är att säkra att samhällsviktig verksamhet är rustat för att möta olika typer av hot. I händelse av kris eller krig är kommunen skyldig att hålla igång kommunala verksamheter. Skola, äldreomsorg och renhållning är några av de samhällsviktiga funktioner som kommunen bedriver som måste fungera även i kris eller krig. Målet med det civila försvaret är

  • Skydda och värna civilbefolkningen
  • Säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna
  • Upprätthålla en nödvändig försörjning
  • Bidra till det militära försvarets förmåga vid väpnat angrepp eller krig
  • Upprätthålla samhälletsmotståndskraft och bidra till att stärka försvarsviljan
  • Bidra till att stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera svåra påfrestningar på samhället i fred
  • Bidra till förmågan att delta i internationella fredsfrämjande och humanitära insatser

Det civila och militära försvaret bildar Totalförsvaret. Där målet är att skydda Sverige i händelse av krig.

Civilområden
Sverige är uppdelat i 6 civilområenden med en ansvarig länsstyrelse för varje område. Håbo kommun tillhör mellersta civilområdet. Ansvarig för området är Länsstyrelsen Örebro. Syftet med uppdelningen i civilområden är att stärka landets motståndskraft. Genom uppdelningen förstärks samordningen mellan länen och området får en enhetlig inriktning.
Läs mer om Länsstyrelsens arbete med civilt försvar här Länsstyrelsen Uppsala Länk till annan webbplats.

Nato och kommunen
Sedan 7 mars 2024 är Sverige medlemmar i Nato. För dig som invånare kommer det inte märkas några större förändringar. I och med det värdlandstöd som ingår som Natomedlem kan utländsk trupp öva och transporteras inom kommunens gränser. För kommunen fortsätter arbetet med att stärka samhället, där upprätthållande av samhällsviktig verksamhet är en del i det arbetet. Läs mer om Nato och vad det innebär för Sverige på MSB Värt att veta om Nato Länk till annan webbplats.

Höjd beredskap
Regeringen kan besluta att höja landets beredskapsnivå för att stärka Sveriges förmåga att försvara sig. Vid höjd beredskap ska hela samhället hjälpas till för att se till att det viktigaste fungerar. Meddelande om höjd beredskap sker genom radio och tv, där P4 Uppsala är beredskapskanal inom kommunen.
Det finns två nivåer inom höjd beredskap, skärpt beredskap och högsta beredskap. Den lägre nivån skärpt beredskap innebär att Sverige bedöms vara i krigsfara eller att det råder utomordentliga förhållanden som är föranledda av krig utanför Sveriges gränser. Vid skärpt beredskap ska samhället börja ställa om för att möta totalförsvarets behov. Ordinarie verksamhet ska fortsätta som vanligt.
Högsta beredskap är den högre nivån. Om Sverige skulle hamna i krig råder automatiskt denna nivå, men det kan också handla om att landet befinner sig i krigsfara. Vid högsta beredskap ska all samhällsverksamhet stödja totalförsvaret. Myndigheter och kommuner ska krigsorganiseras och allmän tjänsteplikt införs.

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster