Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Politiker står enade för respektfull samtalston inom politiken –
överklagar förvaltningsrättens dom

Förtroendevaldas samtalston påverkar medborgares tillit till politiken och bilden av Håbo kommun som organisation och arbetsgivare. Nu går politiker i Håbo kommun samman för att tillsammans lyfta det politiska samtalsklimatet och söker också om ett prövningstillstånd i Kammarrätten. "Vi accepterar inte att någon i ord eller handling visar bristande respekt eller kränker någon i viktiga frågor som det ska beslutas om i kommunen."

När det demokratiska samtalet hårdnar får det negativa konsekvenser. Flera förtroendevalda och tjänstepersoner visar på oro för att utsättas för hot, hat och trakasserier. Det kan leda till att det blir svårare att få personer till politiska uppdrag och innebär att rädsla med tystnad som följd riskerar att sprida sig bland förtroendevalda, tjänstemän och medborgare. Det politiska samtalsklimatet har påverkat kontinuiteten i Håbo kommun och bidragit till att flera tjänstepersoner har valt att sluta samtidigt som det är svårt att rekrytera.

– Samtalsklimatet behöver höjas till en nivå där vi är respektfulla mot varandra och tolererar varandras olikheter och åsikter. Vi accepterar inte att någon i ord eller handling visar bristande respekt eller kränker någon i viktiga frågor som ska beslutas om i kommunen, säger Håbos politiker.

Våren 2022 lyfte kommunstyrelsens ordförande (då vice ordförande i kommunstyrelsen), Catherine Öhrqvist ett initiativärende i Kommunstyrelsen. Hon ville råda bot på den oroande hårda samtalstonen mellan förtroendevalda, förtroendevalda och tjänstepersoner, förtroendevalda och medborgare både i sammanträdesrum, på sociala medier och i korridorer. Catherine ville vara med och leda Håbo kommun framåt, samtidigt som hon kände att arbetsmiljön kopplat till samtalstonen inte var något som hon kunde stå bakom. Oron hade även lyfts av revisionen. Det var en enig kommunstyrelse som gav förvaltningen i uppdrag att påbörja arbetet med framtagandet av en gemensam uppförandekod. I oktober 2023 antog kommunfullmäktige i Håbo kommun "Gemensam uppförandekod för förtroendevalda i Håbo kommun". Åtta av tio partier i kommunfullmäktige stod bakom kommunstyrelsens förslag till beslut att anta uppförandekoden. Två partier valde att inte delta i beslutet.

Likt Håbo har flera kommuner tagit fram egna uppförandekoder. Samtliga med avsikt att skapa en god samtalston i politiken genom att ge de förtroendevalda vägledning i hur de kan uppträda på ett bra sätt mot varandra och mot tjänstepersoner för att bidra till en miljö där var och en fritt kan uttrycka sin åsikt med respekt för alla människors lika värde.

Frågan om uppförandekod prövades i Förvaltningsrätten som konstaterar att det saknas stöd i lag för en kommun att begränsa hur de förtroendevalda i kommunen använder sin yttrandefrihet i det politiska samtalet, varpå kommunfullmäktige i Håbo kommuns beslut upphävdes den 2 juli 2024. Nu går politiker i Håbo kommun samman för att tillsammans lyfta det politiska samtalsklimatet som ett hot mot demokratin och vill ha prövningstillstånd i Kammarrätten.

– Det ska självklart finnas utrymme för granskning och kritik, men personliga påhopp och kränkningar kan aldrig vara ok. Behovet av en uppförandekod visade sig vara mycket tydligt så sent som senaste fullmäktiges sammanträde där jag som ordförande fick påminna om hur vi bemöter varandra under en mycket hätsk interpellationsdebatt. Jag välkomnar kommunens överklagan. I Sverige råder yttrandefrihet i enlighet med grundlagen och det ska inte fråntas någon, men det innebär inte rätten att fritt få kränka och häckla politiska motståndare, säger Michael Rubbestad, ordförande i kommunfullmäktige (SD).

Fortsatt politisk debatt med respektfullt bemötande

Demokrati bygger på att vi fritt ska kunna uttrycka vår åsikt, samtidigt behöver vi bemöta varandra med respekt.

– Vi har fått ett förtroende av våra medborgare att ta ansvar för Håbo kommun och det innebär att vi måste arbeta för att vilja varandras väl, inom politiken och mellan politiken och våra tjänstepersoner, allt utifrån vad som är bäst för våra medborgare, säger Agneta Hägglund, kommunalråd (S).

– Uppförandekoden har inte till syfte att begränsa yttrandefriheten utan är en gemensamt framtagen policy för hur vi förtroendevalda kan bidra till en bättre arbetsmiljö för förtroendevalda och tjänstepersoner. Det är en påminnelse hur vi önskar att vi bemöter varandra och hur vi skriver om varandra på sociala medier. Vi måste kunna genomföra möten, samtal och diskussioner utan att vara rädda för kränkande ord, nedvärderande kommentarer och personliga påhopp. Vi önskar ha ett samtalsklimat som genomsyras av respekt, lyhördhet och saklighet, säger Catherine Öhrqvist, kommunstyrelsens ordförande (M).

Ledamöter i kommunfullmäktige har det yttersta arbetsgivaransvaret för kommunens medarbetares arbetsmiljö. En intressant frågeställning är då var gränsen går för vad man som arbetsgivarrepresentant uttalar offentligt om medarbetare i organisationen i olika forum. Då det inte finns något lagstöd för hur förtroendevalda ska agera har vår kommun likt många andra valt att arbeta fram en uppförandekod för ett bättre samtalsklimat. Revisionen följer detta noggrant och har påtalat att kommunstyrelsen behöver agera och ett led har varit att ta fram en uppförandekod. Detta är en principiellt viktig fråga varför vi beslutat oss för att överklaga förvaltningsrättens dom till Kammarrätten. Det återstår att se om prövningstillstånd beviljas. Majoriteten av fullmäktiges ledamöter är överens, samtalsklimatet måste förändras.

Dokumentet om uppförandekod må vara upphävt, men vi är enade om att leva efter värderingarna som är med där. Vi delar på ansvaret för det offentliga samtalet, förtroendevalda och medborgare. När det demokratiska samtalet hårdnar leder det till negativa konsekvenser för demokratin. Vi ser att vi har svårt att få nya medlemmar som vill engagera sig politiskt, det är oroande och ett hot mot demokratin. Vi ser ett hårdare samtalsklimat generellt inom politiken och flera är eftertänksamma innan de tackar ja till ett förtroendeuppdrag. Att en kommun inte ska kunna anta ett policydokument med önskvärt beteende ställer vi oss mycket tveksamma till.

– Vi värnar yttrandefriheten och vi värnar alla människors lika värde, det kan inte vara lagstiftarens mening att förtroendevalda/folkvalda ska ha rätten att fritt kränka och sprida desinformation om andra förtroendevalda och tjänstepersoner. Vårt uppdrag som förtroendevalda i en kommun är att göra skillnad för de vi finns till för, våra medborgare och företagare. Nu är det hög tid att ta denna debatt för våra medarbetares skull, för våra förtroendevaldas skull och inte minst för demokratins skull, säger Catherine Öhrqvist, kommunstyrelsens ordförande (M).

Catherine Öhrqvist (M) Michael Rubbestad (SD)
Kommunstyrelsens ordförande Kommunfullmäktiges ordförande

Helene Zeland Bodin (C) Agneta Hägglund (S)
Vice ordförande i kommunstyrelsen Kommunalråd

Tommy Lövgren (SD) Ulf Winberg (M)
Kommunalråd 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige

Fredrik Anderstedt (S)
2:e vice ordförande i kommunfullmäktige

Frågehänvisning

Frågor hänvisas till Catherine Öhrqvist, Kommunstyrelsens ordförande
Mejl: catherine.ohrqvist@habo.se; Telefon: 0171-464333, 076-8520825

Gemensam uppförandekod prövas i Förvaltningsrätten

Läs mer om gemensam uppförandekod för kommunens förtroendevalda prövas i Förvaltningsrätten.

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster