Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Djur och lantbruk

Kor betar på äng.

Alla som håller djur, sysslar med växtodling eller på annat sätt bedriver en lantbruksverksamhet omfattas av ett flertal lagkrav enligt miljöbalken och tillhörande förordningar. På denna sida har vi samlat övergripande information om vilka krav som gäller för denna typ av verksamheter.

Allmänna hänsynsregler

Grundkraven i miljöbalkens 2 kap. kallas för ”de allmänna hänsynsreglerna” och gäller för alla oavsett om du har en hobbyverksamhet eller en näringsverksamhet. De allmänna hänsynsreglerna innebär att du är skyldig att ha den kunskap som krävs för att säkerställa att du följer gällande lagkrav. Du är också skyldig att vidta de åtgärder som krävs för att förebygga eller åtgärda eventuella skador du orsakar på miljön. På förfrågan måste du också kunna visa för tillsynsmyndigheten hur eller varför den plats, de byggnader, den teknik eller de produkter du använder inte skadar människor och miljön.

Egenkontroll

I miljöbalken finns också krav på att du regelbundet ska kontrollera din verksamhet för att förebygga, upptäcka eller åtgärda eventuella brister som kan orsaka skador på miljön. Vilken omfattning just din egenkontroll behöver ha varierar beroende på vilken storlek och inriktning din verksamhet har. I mindre verksamheter kan flera delar överlappa med varandra medan det i större verksamheter kan behövas mer omfattande rutiner. Till exempel när det finns krav på något av följande:

  • Ha en förteckning över de kemiska ämnen som används i verksamheten.
  • Sprutjournal vid spridning av växtskyddsmedel.
  • Beräkning av lagringskapacitet gör gödsel i nitratkänsligt område.
  • Dokumentation vid avyttring och mottagande av stallgödsel.
  • Växtodlingsplan vid spridning av gödsel med mera.

Egenkontrollen kan jämföras med ett kontinuerligt förbättringsarbete och delas in i fyra steg.

  • Planera din egenkontroll genom att göra en riskbedömning av verksamheten.
  • Genomför din egenkontroll i ditt vardagliga arbete.
  • Följa upp din verksamhet regelbundet för att identifiera om nya risker har uppstått, samt vid behov vidta lämpliga åtgärder.
  • Förbättra din egenkontroll genom att säkerställa att din verksamhet hela tiden följer gällande lagkrav.

Om du vill läsa mer vad just din egenkontroll bör innehålla finns bra information på Jordbruksverkets hemsida. Egenkontroll enligt miljöbalken - Jordbruksverket.seLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Övrig information

I menyn till vänster finns mer information om vad som gäller för olika typer av tillsynsområden. Notera att gällande lagkrav kan komma att ändras och att den senaste informationen alltid går att hitta på de statliga myndigheternas hemsidor, se under relaterad information.

Kontakt

Om du är osäker på vad som gäller för just din verksamhet kan du kontakta miljöavdelningen. Det gör du lättast via e-post till miljoavdelningen@habo.se.

Sidansvarig: Bygg- och miljöförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster